Een paar jaar geleden wisten we het met z’n allen 100% zeker. Eindelijk was daar dé oplossing voor betere samenwerking, transparantie en een grotere betrokkenheid op de werkvloer. Dit ging alles veranderen. Weg met de achterkamertjes, verborgen agenda’s en clubjesvorming. 

De heilige graal? Kantoortuinen! Grote, hoopvolle, open ruimtes vol eilandjes bureaus. Muren werden weggebroken en als er al vergaderruimtes kwamen, kregen die glazen wanden. Geen geheimen meer; iedereen was continu in beeld en bereikbaar. Wat zouden we met elkaar snel creatieve nieuwe ideeën bedenken, besluiten nemen en wat zou onze band onderling sterker worden. Wilde je een beetje privacy, dan ging je maar wat vaker naar het toilet. 

Conclusie een aantal jaar later: mwah. Ook weer niet zo heilig, die graal. 

Kantoortuin

Er zijn heus wel succesverhalen te noemen. Zo ken je elkaar waarschijnlijk echt beter. Het is bovendien veel gemakkelijker om even iets face-to-face te regelen in plaats van per mail als iemand zo in het zicht zit. Maar er is een nadeel zo groot dat het best een wonder mag heten dat hier niet veel meer over na is gedacht voordat iedereen de muren naar beneden begon te halen. 


Kantoortuinen

Dat nadeel heeft alles te maken met focus. Je weet wel, dat onmisbare element voor iedereen die dingen gedaan wil krijgen gedurende de dag. Iedereen met werk dus. Lukt het je niet om ergens geconcentreerd en zonder al teveel afleiding te werken, schieten je stresslevels omhoog en je efficiency giert omlaag. Zeg maar dag tegen je productiviteit.   

Een van de belangrijkste stoorzenders voor focus is geluid. Zeker op de werkvloer. Daar is geluid zelfs een grotere afleider dan bijvoorbeeld je smartphone. Ga maar na. Geluid is op kantoor namelijk overal. Gebliep en gepiep uit de computers, gereutel uit het koffiezet apparaat, die ‘hilarische’ ringtone van je collega, gestommel over de gang en de iets te uitgebreide weekendverhalen van je buurman.

 

Het label ‘belangrijk’

Wat doet dat geluid met je focus? Wat gebeurt er in je brein? Mark Tigchelaar zegt daar interessante dingen over in zijn boek ‘Focus Aan/Uit’. Hij omschrijft je focus als een gigantische selectietool die van alle miljarden indrukken die je opdoet op een dag maar een klein aantal doorlaat. De meeste indrukken zijn niet interessant genoeg om je aandacht op te richten. Alleen alles met het label ‘belangrijk’ wordt doorgelaten. Belangrijk zijn over het algemeen de dingen die direct met onszelf te maken hebben. Dat nummer op de radio waarbij je altijd aan die ene avond moet denken, het horen van de naam van een goede vriend of het geluid van je telefoon. Hoor je iets met het label ‘belangrijk’ verschuift je focus onmiddellijk. 


Focus Productiviteit

Dit gegeven verklaart meteen waarom je vaak beter kan werken in een druk café dan op een in een drukke kantoortuin. Op kantoor kom je veel meer in aanraking met voor jou relevante afleiding. Hoe geconcentreerd je ook je offerte zit te maken, zodra je collega een paar bureaus verder klaagt over een lastig gesprek met een klant die jij ook goed kent… Bam. Daar gaat je brein. Vervolgens kan het wel tot een kwartier duren voor jij er weer lekker in zit! Je hoeft geen wiskunde te zijn om uit te rekenen dat dit soort dingen je dus zo een aantal uur per week kan kosten. 

 

De oplossing

Moet elke kantoortuin de muren dus weer terug metselen? Of iedereen vanaf nu zwijgen als het graf? Nee. Maar er moet omwille van de productiviteit en stresspreventie wel iets gebeuren. Dat kan vanalles zijn. Sowieso is het verstandig om onderling afspraken te maken. Om op bepaalde tijden echt stil te zijn bijvoorbeeld. Je zou ook een paar stilteplekken kunnen creëren waar je rustig kunt werken. Of noise-cancelling koptelefoons beschikbaar kunnen stellen.


Akoestische oplossing

Daarnaast zijn er allerlei geluidsdempende oplossingen te bedenken waarmee je je kantoor kunt inrichten. Denk aan het ophangen van gordijnen, het neerleggen van extra vloerkleden of het plaatsen van geluidsabsorberende wanden tussen de bureaus. Wist je dat zelfs het plaatsen van meer planten een enorm verschil maakt?

Mocht je dus een kantoortuin hebben, of net van plan zijn geweest om er een in te richten: ga ervoor. Geniet van de voordelen. Maar denk aan je mensen, en demp wat er te dempen valt.
Active2Work denkt graag met je mee over de beste oplossing voor jouw kantoor. Bel ons op 072 234 0404 voor persoonlijk advies of bekijk hier ons aanbod met akoestische oplossingen.